Normal_rolstoel_oudere_bejaarde_handicap

Een 25-jarige vrouw in een rolstoel heeft zich op Twitter verontwaardigd uitgelaten over alle ongepaste reacties die zij kreeg toen ze met haar vriend het Bevrijdingsfestival bezocht. Mannen kwamen naar haar toe met zeer persoonlijke en ongepaste vragen over haar seksleven en relatie. Belangenorganisatie BOSK voor mensen met een lichamelijke beperking herkent het verhaal van de vrouw. Niet alleen de persoon met de beperking zelf, maar ook naasten worden regelmatig lastiggevallen met vragen en opmerkingen. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Je hoeft niet de hele wereld er voortdurend van te overtuigen hoe de vork in de steel zit. Bovendien stel je dit soort persoonlijke vragen ook niet aan iemand zonder een handicap. Het liefst zou je willen dat ze je zoon, vriendin of moeder net zo behandelen als ieder ander”, zegt BOSK-directeur Martijn Klem.

Het is niet erg om mensen met een beperking aan te spreken, maar hij raadt het nieuwsgierigen wel aan om respectvol te zijn en een normaal gesprek te beginnen zonder daarin aannames, veroordelingen of vooroordelen te uiten. Daar is de 25-jarige Birgit het mee eens. Omkijken of aanspreken is geen probleem, zolang het maar op een menselijke manier gebeurt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids