Normal_startseinprokkelsterrenslag

Tijdens de elfde nationale Prokkelweek, van 4 tot en met 9 juni, ontmoeten duizenden mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar. Na het succesvolle jubileumjaar in 2017 gaat ook in 2018 de Prokkelweek weer vliegend van start. Marian Geling, initiatiefneemster, is trots: "Het is geweldig om te zien hoe in het laatste decennium de Prokkelweek is uitgegroeid tot een inspiratie en voorbeeld voor de rest van het jaar." Dat meldt Stichting Prokkel. 

Tijdens de Prokkelweek vinden er losse activiteiten plaats georganiseerd op lokaal, regionaal en landelijk niveau, waarbij de Prokkelweek een opening biedt om verder te kijken. Door middel van een zogenaamde Prokkelstage lopen in een groot aantal verschillende bedrijven en op verschillende afdelingen mensen met een beperking mee. Regelmatig zorgt een Prokkelstage voor een reguliere baan bij een organisatie. Ruim 300 activiteiten staan inmiddels op de landkaart en dit aantal zal naar verwachting alleen maar groeien richting de Prokkelweek.

Marian Geling: "Het enthousiasme in wijken, op scholen en bij de overheid is heel groot. En ook hebben meerdere (internationale) bedrijven zich verbonden aan dit initiatief, van Nuon, Coöperatie DELA, Resto VanHarte, Restart, UWV tot Sodexo. Ook zij starten veelal met de ProkkelSterrenslag en gaan vervolgens door met beleidsProkkels of Prokkelstages op hun eigen vestigingen. De week inspireert tot duurzame samenwerking."

Dit jaar doen er wederom duizend mensen mee aan de ‘ProkkelSterrenslag’, een sportieve en vriendschappelijk competitie met mensen uit het bedrijfsleven die samen met mensen met een beperking in teamverband hun beste beentje voorzetten. De ProkkelSterrenslag vindt plaats op 4 juni in Utrecht op Sportcentrum Olympos. Maar ook op 8 juni vindt er een mooie inclusieve activiteit plaats op het nationale sportcentrum Papendal.

De Prokkelweek vraagt aandacht voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal; Prokkelen draagt daar haar steentje aan bij. En vaak verrassend anders dan mensen denken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids