Normal_kind_rolstoel534

Om mensen met een ernstige meervoudige beperking (emb) beter de ondersteuning op individueel gebied, is een investering van zo’n 70 miljoen euro nodig. In een manifest dat wordt aangeboden aan de Tweede Kamer vragen belangenorganisaties BOSK, Kans+, VGNetwerk en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) om extra budget voor de doelgroep. Dit meldt Skipr.

Cliënten met emb hebben veel behoefte aan individuele aandacht omdat zij zo enige autonomie over hun leven kunnen krijgen en behouden. Dit is van belang voor de levenskwaliteit van de mensen met de beperking, zo blijkt uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen. Hoewel de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) oordeelt dat de zorg op basis van voeding, medische zorg en hygiëne op pijl is, zou er volgens VGN ook gekeken moeten worden naar de tijd voor persoonlijke aandacht.

Op dit moment krijgt de cliënt ongeveer 35 uur per week zorg, bijvoorbeeld via dag- en nachtzorg en hulp bij het wonen. Om daadwerkelijk tijd te hebben voor persoonlijke aandacht, zou dat aantal minimaal naar 40 uur moeten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt zich op dit moment bezig met het aanpassen van het uurtarief voor de zorg. De belangenorganisaties zeggen dat het dagtarief omhoog moet met dertig euro.

In Nederland leven ongeveer 10.000 mensen met een ernstige meervoudige beperking. Van hen hebben 6.500 cliënten de meest ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen. De 70 miljoen euro wordt gebruikt voor maatwerk voor de doelgroep. Het manifest waarin wordt opgeroepen om meer geld vrij te maken voor de sector wordt aangeboden aan de Tweede Kamer tijdens het debat over de gehandicaptenzorg. Minister De Jonge van Volksgezondheid is van plan om in juni een plan te presenteren voor de gehele gehandicaptensector.

Door: Redactie Nationale Zorggids