Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Leden van de ChristenUnie willen een stabiel inkomen en een goed pensioen voor mensen met een arbeidsbeperking. Als het aan staatssecretaris Tamara van Ark ligt, krijgen mensen met een beperking minder dan het minimumloon uitbetaald van hun werkgevers en wordt de rest onder voorwaarden gecompenseerd door gemeenten. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het plan van Van Ark tast ook de pensioenopbouw van mensen me een arbeidsbeperking aan. Verschillende partijen, waaronder vakbonden en patiëntenorganisaties, vrezen voor een flink slechtere financiële situatie voor deze mensen. Als het aan leden van de ChristenUnie ligt, vindt dit plan voor loondispensatie geen doorgang.

De kritiek erop betekent niet dat het hele plan meteen moet worden afgeschaft, maar wel dat loondispensatie niet mag betekenen dat arbeidsbeperkten er financieel op achteruit gaan. Of mensen het al dan niet gaan voelen, hangt volgens fractievoorzitter Gert-Jan Segers af van de uitvoering van het plan. CDA ziet overigens ook graag dat Van Ark aanpassingen doet. 

Staatssecretaris Van Ark wil de zogenoemde Participatiewet zodanig aanpassen dat werkgevers alleen salaris gaan betalen over het deel dat iemand productief is (loondispensatie). De huidige subsidies op de loonkosten voor bedrijven verdwijnen. Het is de bedoeling dat gemeenten het salaris gaan aanvullen tot het minimumloon. Mensen met een beperking willen echter zo veel mogelijk volwaardig, met een normaal loon, meedraaien. Ze vinden dat hun arbeidsvoorwaarden erop achteruitgaan. Oppositiepartijen hamerden eerder al op een alternatief dat wel draagvlak heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids