Normal_staatssecretaris_van_ark_szw

Een breed front van maatschappelijke organisaties zal vanochtend met staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken spreken over haar loondispensatieplan. FNV, CNV, Wij staan op!, Cedris, VCP, Landelijke Cliëntenraad en Ieder(in) doen opnieuw een poging om de staatssecretaris van het plan te laten afzien. Mensen met een beperking zouden er financieel op achteruit kunnen gaan als haar plannen worden geaccepteerd. Dit meldt FNV.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Dit onrechtvaardige, onduidelijke en onwerkbare idee moet gewoon van tafel. Daar blijven wij ons sterk voor maken. Mensen met een arbeidsbeperking zijn geen tweederangs collega’s die je afscheept met een klein beetje geld en bijstand, als je die al krijgt.

Breed maatschappelijk verzet

In het loondispensatieplan van het kabinet kunnen mensen met een arbeidsbeperking ver onder het minimumloon gaan verdienen en bouwen zij geen pensioen op. Aanvullend worden zij gedwongen hun salaris aan te vullen met bijstand, waardoor zij te maken krijgen met de vermogens- en partnertoets. Het huidige voorstel stuit dan ook op breed maatschappelijk verzet, ook bij de meeste oppositiepartijen, zo bleek bij de behandeling van het plan in de Tweede Kamer eind april.

‘”Wij roepen de staatssecretaris op om af te zien van dit slechte plan”, zegt Jong. “Werken moet lonen, ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Alle werknemers moeten tenminste het wettelijk minimumloon verdienen en daarbij pensioen opbouwen. En iedereen heeft recht op volwaardig werknemerschap met een echt cao-loon en zonder de belachelijke toetsen van de bijstand. Van Ark’s plan voldoet aan geen van deze eisen, die zo ontzettend belangrijk zijn voor iedereen met een arbeidsbeperking in Nederland. Dat moet de staatssecretaris morgen echt gaan inzien.”

Door: Redactie Nationale Zorggids