Normal_chatterbaby

Baby’s huilen voor een reden: ze hebben honger, voelen zich niet goed of ze hebben bijvoorbeeld een poepluier. Dove ouders horen hun baby niet huilen en weten daarom ook niet waarom hij huilt. Onderzoekers van de University of California hebben de app ChatterBaby ontwikkeld zodat dove ouders kunnen zien waarom hun kindje huilt. Dat meldt de Ingenieur. 

Dove ouders kunnen via de app een geluidsopname maken, waarna de app vaststelt waarom de baby huilt. Dit doet ChatterBaby door onder meer de frequentie van de huil vast te stellen en de stiltes tussen het huilen door te meten.

“Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat de baby hangerig is. Maar wanneer de baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luider en zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen”, legt projectleider Ariana Anderson uit.

De app is nog niet helemaal af. Want hoewel bij het maken van de app al tweeduizend geluidsopnames van huilende baby’s zijn gebruikt en daar een analyse van is gemaakt, willen ze de app ook gaan inzetten voor vroegsignalering van aandoeningen zoals autisme. Want, zo zeggen de onderzoekers, autisme kun je mogelijk vaststellen door goed naar het huilpatroon van een jonge baby te luisteren.

Chatterbaby is niet alleen voor dove ouders, maar ook voor horende ouders die willen weten waarom hun baby huilt. De app is gratis beschikbaar via de App Store van Apple, Google Play van Android en op de webite Chatterbaby.org. 

Door: Redactie Nationale Zorggids