Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Drie zorginstellingen in Twente en Katwijk zijn door de rechtbank in Almelo vrijgesproken van fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). De Zorginstellingen van Stichting Pastoraal Centrum Saron in Beuningen en In het Zadel in Enschede werden samen met Stichting Zout in Katwijk verdacht van 4 miljoen euro fraude. Daar was volgens de rechter geen sprake van. Het Openbaar Ministerie (OM) zou de zaak onvolledig hebben gepresenteerd en het kreeg daarom een standje in de rechtbank. Dit meldt Trouw.

De fraude zou zijn gepleegd voor 2014, in een tijd waarin veel meer zorginstellingen werkten met een constructie waarbij geld vanuit het pgb verschoven werd naar verschillende potjes om bepaalde gaten te dichten. Hoewel dit niet helemaal volgens de letter van de wet is, werd het gedoogd omdat de zorg voor cliënten juist gewaarborgd werd. De verdachte zorgaanbieders maakten gebruik van eenzelfde methode. Zorg werd bijvoorbeeld gedeclareerd voor langdurige zorg, terwijl de cliënten slechts voor korte tijd in de instelling verbleven.

Het OM spreekt daarom van onjuiste declaraties vanuit het persoonsgebonden budget, iets waar tegenwoordig hard tegen wordt opgetreden om zorgfraude te voorkomen en te bestraffen. Volgens de rechter is echter niet aangetoond dat de zeven aangeklaagde verdachten opzettelijk onjuist declareerden met als doel zelf geld te ontvangen. Er werd enkel gehandeld vanuit het idee de cliënten zo goed mogelijk te helpen.

OM handelde verwijtbaar

Bovendien was de informatie van het OM niet volledig en dat baarde de rechter zorgen. De informatie die juist in het voordeel van de stichtingen werkte, werd weggelaten uit het dossier. “De rechtbank is van oordeel van het (niet) handelen van het OM zich niet verhoudt met zijn taak van de objectieve waarheidsbevinding. Het op meer fronten achterwege laten van nader onderzoek is onbegrijpelijk en verwijtbaar”, aldus de rechter.

Door: Redactie Nationale Zorggids