Normal_rolstoel_mantelzorg_wandelen_handicap_beperking

Hoogleraar Annette van Putten van der Putten vindt niet dat volwassenen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) als een baby behandeld moeten worden. Zorgprofessionals zouden deze groep mensen in hun ontwikkeling moeten stimuleren. Dit meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). 

Mensen met een ernstige meervoudige beperking zijn hun hele leven afhankelijk van anderen. Hun mate van ontwikkeling hangt dan ook af van de ander. “We kunnen een redelijk gevarieerd dagprogramma aanbieden en een beetje duiden wat de ander wil, maar ik zie nog steeds professionals die goede zorg voldoende vinden. En dat is erg”, zegt Van der Putten.

De hoogleraar legt de schuld niet bij de zorgverlener, maar bij de hoge werkdruk. Veel medewerkers in de zorg, ook in de gehandicaptenzorg, hebben nauwelijks tijd voor échte aandacht voor de patiënt. Professionals in de gehandicaptenzorg zouden de tijd moeten krijgen om hun patiënt met EMB te leren kennen. Pas dan kunnen ze de juiste zorg en begeleiding bieden, aldus Van der Putten.

Mensen met een ernstige meervoudige beperking hebben vaak een zogenoemde ontwikkelingsleeftijd. Voor Van Putten geen reden om ze ook zo te behandelen. Zorgverleners die hun patiënt kennen, zien wellicht in dat Teletubbies wellicht niet passend zijn en dat er interesse is voor opera, alcohol of andere volwassen thema’s. 

Door: Redactie Nationale Zorggids