Normal_hond_bed

Een gezin uit Nieuw-Vennep dat hun hulphond Bikkel wilde meenemen naar een sushi-restaurant, kwam van een koude kermis thuis. Het restaurant weigerde de hulphond toegang, wat in strijd is met het VN-verdrag handicap. De vijfjarige dochter zou voor het eerst in jaren weer uit eten kunnen, mits haar autismegeleidehond mee mocht, maar dat was niet mogelijk. Het College voor de Rechten van de Mens adviseert in zulke gevallen melding te maken van het voorval. Dit meldt Telegraaf.

Het hele gezin keek al lange tijd uit naar het etentje, aangezien hulphond Bikkel er voor zou kunnen zorgen dat dochter Nina niet te veel prikkels binnen zou krijgen. Sushi-restaurant Juu Hachi was echter niet bereid om de hond toe te laten in het restaurant, waartoe het wel verplicht is. Sinds twee jaar is wettelijk vastgelegd dat hulphonden gezien kunnen worden als een medisch hulpmiddel. Iemand in een rolstoel mag ook niet gevraagd worden dit hulpmiddel buiten te laten staan.

Meer meldingen over hulphonden

Echter komt het nog regelmatig voor dat hulphonden niet toegelaten worden in de ruimte waar het baasje naartoe wil. “Afgelopen jaar kregen we 37 meldingen en vragen over hulp- of assistentiehonden”, aldus het College voor de Rechten van de Mens. Bij in ieder geval twee zaken is geconstateerd dat de hond onterecht werd geweigerd. In de zaak van het gezin uit Nieuw-Vennep moet eerst met alle partijen worden gesproken voordat besloten kan worden of de hond onterecht is geweigerd bij het sushi-restaurant.

Een woordvoerder van het restaurant spreekt van miscommunicatie. “We zijn nog in overleg hoe we het aan gaan pakken en zullen voor een oplossing nog contact opnemen met de betreffende persoon.” Moeder Linda zegt klaar te zijn met het restaurant, waarvan zij bovendien de eigenaren persoonlijk kennen. “Wij komen daar nooit meer.”

Door: Redactie Nationale Zorggids