Normal_rolstoel_beperking_wajong_pgb_handicap

Ouders van ernstig meervoudig beperkte kinderen krijgen regelmatig pijnlijke en absurde vragen over de gezondheid van hun kind van rechters en instanties. Zo moet bijvoorbeeld verantwoord worden waarom de ouder het vermogen van het kind beheert en hoe is gewerkt aan zelfredzaamheid. Echter is heel duidelijk dat de kinderen geen verbetering zullen laten zien in de toekomst. Een kwetsende situatie vinden Tweede Kamerleden Bergkamp (D66) en Van Toorenburg (CDA). Zij stelden Kamervragen over deze knelpunten in de bureaucratie. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Conny Dickhoff moet iedere vijf jaar voor de rechter verschijnen om curatorschap over haar dochters vermogen te behouden. En om aan te geven wat zij heeft gedaan om de zelfredzaamheid van haar inmiddels 27-jarige kind te verbeteren. Echter is dochter Eva zwaar beperkt en functioneert zij op het niveau van een baby van zes maanden. In haar situatie komt geen verandering, maar de pijnlijke vragen blijven. “Als je naar mijn dochter kijkt, zie je hoe absurd de vragen zijn”, aldus de moeder. “Sommige dingen wennen nooit, ook niet na 27 jaar.”

Voor het beheer van de Wajong-uitkering van Eva komen vragen van rechters, maar ook andere administratie is uiterst kwetsend voor ouders van een lichamelijk of geestelijk beperkt kind. “Ik zou het liefst op het dak staan te schreeuwen: ‘Ze doet weer mee!’ zodat ik die formulieren niet meer hoef in te vullen. Maar dat gaat helaas niet gebeuren. Dus ik zou mijn tijd liever besteden aan de zorg voor mijn dochter”, aldus Conny.

‘Het is ronduit kwetsend’

Moeder Conny denkt niet dat er wat gaat veranderen vanuit Den Haag, maar deed toch haar beklag door een brief aan de rechtbank te sturen waar zij iedere vijf jaar moet verschijnen. De rechtbank heeft gezegd te zullen kijken naar de vraagstelling en of deze mogelijk aangepast kan worden. Vera Bergkamp van D66 en Madeleine van Toorenburg van CDA hebben bovendien Kamervragen gesteld aan ministers Dekker van Rechtsbescherming en De Jonge van Volksgezondheid. “Ik heb al in eerder overleggen aangegeven dat dit niet kan, het is ronduit kwetsend”, aldus Bergkamp.

Door: Redactie Nationale Zorggids