Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de Stichting Accuraat Begeleid Woning in Amsterdam een last onder dwangsom opgelegd. De zorgaanbieder heeft de aanwijzing die de inspectie eerder gaf onvoldoende opgevolgd. Accuraat Begeleid Wonen biedt zorg aan jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) en gedragsproblematiek. Dit meldt IGJ.

In juni 2018 deed de inspectie samen met de Wmo-toezichthouder (wet maatschappelijke ondersteuning) van de gemeente Amsterdam onderzoek bij Accuraat Begeleid Wonen. Aanleiding was een anoniem signaal bij de inspectie over een bestuurlijk conflict bij Accuraat, dat zou leiden tot onrust binnen de organisatie, een onstabiele personele bezetting en onvoldoende passende hulp. De inspectie vond de situatie risicovol en legde daarom in juli een aanwijzing op ten aanzien van de thema’s uitvoering hulpverlening, veiligheid en organisatie.

Bij het bezoek van 6 augustus constateerde de inspectie dat Stichting Accuraat niet volledig heeft voldaan aan de aanwijzing. De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat zonder het opleggen van een last onder dwangsom de noodzakelijke verbeteringen zullen worden doorgevoerd. Daarom legt de inspectie een last onder dwangsom op.

Hoe nu verder?

De last onder dwangsom gaat per direct in. Bij het uitblijven van de noodzakelijke verbeteringen, moet de zorgaanbieder per week een dwangsom betalen van 1.000 euro met een maximum van 10.000 euro.

Door: Redactie Nationale Zorggids