Normal_supermarkt

De lokale Albert Heijn in Sint-Michielsgestel zet iedere week de winkel op stil om slechthorenden en mensen met autisme in een rustige omgeving boodschappen te laten doen. Kentalis, zorginstelling voor slechthorenden, mensen met autisme, een burn-out en communicatieve problemen, ligt niet ver bij de winkel vandaan en de cliënten komen veel bij de supermarkt. Nu kunnen zij in een prikkelarme omgeving boodschappen doen en deelnemen aan de maatschappij. Dit meldt Omroep Brabant. 

Het is de eerste supermarkt in Nederland die zo’n wekelijks moment inlast. In dit geval gaat het om iedere dinsdagochtend tussen 8 en 9 uur. Het geluid in de winkel staat uit, geen bliep bij de kassa en geen karren vol dozen in het gangpad. De winkel is prikkelarm en dat is waar veel cliënten van Kentalis belang bij hebben. Zelfs het licht wordt gedimd en het omroepsysteem wordt niet gebruikt.

Mensen raken overstuur

“We merken dat klanten met autisme soms overstuur zijn. Daar wilden we iets aan doen”, aldus winkelmanager Cindy Remmits. “Ik ken verhalen van mensen die de winkel uitlopen, omdat ze alle prikkels gewoon niet meer aankunnen. Dan word je helemaal gek”, licht woordvoerder Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) toe. “Je hebt zelfs mensen die supermarkten hierdoor vermijden.”

Andere bezoekers van de winkel worden gevraagd tijdens dit ene uur in de week rekening te houden met bezoekers. Mocht het stille uur een succes blijken, dan worden de tijden mogelijk uitgebreid. NVA hoopt dat meer supermarkten in Nederland het voorbeeld volgen van de supermarkt in Sint-Michielsgestel.

Door: Redactie Nationale Zorggids