Normal_geld_portemonnee

Omdat het persoonsgebonden budget (pgb) voor hun verstandelijk beperkte zoon flink is gekort, besloten zijn ouders Henny en Hilda Keur zich op te sluiten in het Hengelose stadskantoor. Hiermee wilden ze een besluit van de gemeente afdwingen om iets aan de zorgsituatie van hun zoon te doen. Dit meldt Tubantia.

Hilda Keur is mantelzorger voor haar zoon en kon dit via het pgb voor 60 euro per uur doen. Anderhalf jaar geleden besloot de gemeente echter om dit bedrag flink te verlagen naar 20 euro per uur. “Er wordt niet geluisterd naar wat dit voor ons betekent. Door alle zorg op ons te nemen, hoeft onze zoon niet naar een dure instelling.”

Financiële problemen

Donderdag kwamen de ouders en gemeente samen tijdens een zitting van de bezwarencommissie. De Keurs wilden direct een beslissing horen, omdat ze flink in de financiële problemen zitten. Echter duurt besluitvorming hieromtrent vaak enkele weken. Hier wilde het stel niet op wachten en besloot zich daarom op te sluiten. Volgens Gerrit Overbeek, hoofd Wmo van de gemeente Hengelo, willen de mantelzorgers een professioneel tarief ontvangen voor hun zorgtaken, terwijl voor mantelzorgers een wettelijk tarief van 20 euro per uur is vastgesteld.

Casemanager

Na een opsluiting van 5 uur, besloten de Keurs toch het stadskantoor te verlaten. Ze zijn verdrietig omdat ze het gevoel hebben dat er niet naar hen geluisterd wordt. De zorgwethouder en burgemeester zouden een noodoplossing aanreiken, maar dat is niet gebeurd. Wel hebben ze inmiddels een casemanager toegewezen gekregen die hen komt ondersteunen. Vrijdag zoekt de gemeente één en ander uit. 

Door: Redactie Nationale Zorggids