Logo_logo_stichting_als_nederland

Het is wetenschappers gelukt om weefsel van patiënten met ALS in een laboratorium te kweken tot mini-spieren die gebruikt kunnen worden om medicijnen op te testen. Nu wordt nog veelal gebruik gemaakt van weefsel van muizen om te zien of een bepaald medicijn zal werken voor de patiënt. De mini-spieren uit het laboratorium kunnen een meer individualistische behandeling te geven. Dit meldt Volkskrant.

Het kweken van de mini-spieren kan genezing van de ziekte in de toekomst mogelijk dichterbij brengen. Nu overlijden patiënten vaak binnen drie jaar na de diagnose. Door een geneesmiddel te testen op het weefsel van de patiënt zelf, kan de behandeling beter afgestemd worden op het lichaam van de patiënt. De ziekte kent veel subtypes, waardoor het lastig is om te voorspellen welke behandeling werkt voor de patiënt.

De mini-spieren heten ook wel spier-op-chip en het biedt onderzoekers mogelijkheden voor meer onderzoek. De spieren trekken samen zoals gewone spieren doen en ze laten een reactie zien als zij in aanmerking komen met één van de medicijnen die gebruikt worden bij ALS. Toch zou meer onderzoek nodig zijn om te zien of de gekweekte spiercellen ook daadwerkelijk kunnen leiden tot een verbetering van de prognose bij patiënten met ALS.

Door: Redactie Nationale Zorggids