Normal_scribit

Op dinsdag 13 november lanceert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt scribit.tv, een innovatief platform voor blinden en slechtzienden. Een plek waar beauty tutorials, online talkshows, prank vlogs en virals door iedereen kunnen worden voorzien van audiodescriptie. Audiodescriptie is een techniek waarbij een voice-over in de stiltes van een video beschrijft wat er in beeld gebeurt. Zo wordt videocontent toegankelijk voor de 350.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Dit meldt BAAS Amsterdam. 

"We leven in een visueel ingestelde maatschappij en YouTube is een grote bron van informatie en entertainment. Als wij straks in ieder geval gedeeltelijk ook toegang tot die video's hebben, dan zijn we alweer een stukje verder richting een inclusieve samenleving", aldus scribit Community Manager Falco van Dinteren. Samen met een team van ambassadeurs dat net als hij een visuele beperking heeft, zet hij zich in om beschrijvers te werven en het belang van scribit te onderschrijven.

Samenwerking Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en het KPN Mooiste Contact Fonds

In Nederland hebben circa 350.000 mensen een visuele beperking. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zet zich sinds 1915 in voor blinden en slechtzienden. Het KPN Mooiste Contact Fonds heeft scribit geselecteerd als een van de projecten die ze in hun jubileumjaar financieel steunen. Het fonds is door KPN opgericht met als doel sociaal contact te bevorderen voor mensen die dat nu missen. Al ruim tien jaar brengt het fonds mensen die zich eenzaam voelen in contact met hun omgeving of lotgenoten. Jaarlijks werken tussen de 1.500 en 2.000 KPN-vrijwilligers mee aan projecten van het fonds. Bij alle projecten wordt ICT ingezet om sociaal contact te vergemakkelijken.

Door: Redactie Nationale Zorggids