Normal_gebarentaal_doof_slechthorend_speciaal_onderwijs

De interactieve Kindergebaren-app van de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK) heeft de gehandicaptenzorgprijs 2018 gewonnen. Met de app kunnen dove en horende kinderen en hun ouders samen gebaren leren. Dit verbetert de communicatie tussen jonge kinderen en werkt via een speelse manier. Dit meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). 

De prijs is een initiatief van VGN en kent een geldprijs van 10.000 euro. Een jury van de Gehandicaptenprijs stelt dat de Kindergebaren-app duidelijk maakt waarom de ontwikkeling van een kind cruciaal is tot een leeftijd van vier jaar. Het vroegtijdig leren van gebaren stimuleert daarmee ook hun ontwikkelingen op vele andere terreinen.

Leren met broertjes en zusjes

De app is al meer dan 50.000 keer gedownload. Het is ontworpen door Bas van der Wilk, zelf vader van een doof kind. Het kan de interactie tussen doven, slechthorenden en hun horende omgeving versterken. Door samen naar de filmpjes te kijken, worden op speelse wijze nieuwe gebaren geleerd. Dit is handig voor het dove kind, maar ook broertjes en zusjes die wel kunnen horen.

Twee andere ontwikkelingen werden beloond met de aanmoedigingsprijs van 2.500 euro. Het gaat om de app signaLEREN en Zie je wel.

Door: Redactie Nationale Zorggids