Normal_normal_justitie__rechtbank

Via onder meer een vastgoedconstructie wist zorgondernemer Loek Winter het winstverbod in zijn gehandicaptenzorginstelling DeSeizoenen te omzeilen. Geschat wordt dat de instelling voor 1,5 miljoen euro wordt benadeeld door de eigen aandeelhouders en directie. De cliëntenraad spande hierover een rechtszaak aan, maar De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft nu besloten dat dergelijke constructies zijn toegestaan. Gangbaar zijn ze echter niet. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Schoonmaakwerkzaamheden en administratieve taken worden niet door DeSeizoenen uitgevoerd, maar uitbesteed aan bedrijven die ook in bezit van Loek Winter en drie andere aandeelhouders zijn. Drie van de aandeelhouders zijn tevens directeur. De vier aandeelhouders hebben een facilitair bedrijf en een vastgoedbedrijf, waar DeSeizoenen onder meer panden van huurt en andere werkzaamheden afneemt. Voor de kwaliteit van zorg maakt het niet uit waar de schoonmaak en administratie wordt uitbesteed, oordeelt De Ondernemingskamer. Bovendien blijft de zorggelden binnen de organisaties.

“Directie en raad van commissarissen onderschrijven de conclusies van het onafhankelijke onderzoek. DeSeizoenen wil dit nu achter zich laten en zich weer volledig kunnen richten op het borgen en ontwikkelen van de antroposofische zorg voor cliënten. Wij hopen dat wij daar met alle betrokkenen gezamenlijk aan verder kunnen werken”, laat directeur Merlijn Trouw weten.

Het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de bestuurlijke en financiële constructies bij DeSeizoenen loopt nog. 

Door: Redactie Nationale Zorggids