Normal_drugs_verslaving

Zwakbegaafden met een verslaving krijgen in de gehandicaptenzorg niet de juiste hulp, maar kunnen eigenlijk ook niet terecht in de verslavingszorg. Gedragswetenschapper Marion Kiewik van de Radboud Universiteit Nijmegen pleit voor meer onderzoek naar licht verstandelijk beperkten met een verslaving en hoe zij het beste kunnen afkicken. Dit meldt Trouw. 

Ongeveer 40 procent van de gevangenen heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). “Een groot deel daarvan zit daar voor gedrag dat voortkomt uit een verslaving”, zegt Kiewik. Zij beginnen door hun verslaving bijvoorbeeld stelen of met het dealen van drugs.

Waar cognitieve gedragstherapie de gangbare methode is om mensen van hun verslaving af te helpen, is dit een te ingewikkelde vorm van therapie voor zwakbegaafde mensen. Als het aan de gedragswetenschapper ligt, komt er voor mensen met een laag IQ een aangepaste variant. Hiervoor heeft ze zelf al een eerste opzet gemaakt, maar verder onderzoek is nodig.

Professionals in de verslavingszorg krijgen niet de handvatten om met mensen met een LVB om te gaan. En andersom heeft de gehandicaptenzorg geen weet van verslavingen. Volgens Kiewik vertellen zorgverleners in de gehandicaptenzorg hun patiënten dat ze ‘gewoon’ moeten stoppen met gebruiken. En daar moet verandering in komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids