Normal_logo_uwv_logo

Net iets meer dan 20 procent van de jongeren met een beperking of chronische ziekte wordt ten onrechte geweigerd voor een Wajonguitkering of krijgt juist ten onrechte Wajong uitgekeerd. Het komt vaker voor dat het UWV een jongere onterecht afwijst voor een uitkering dan een uitkering onterecht toezegt. Dit meldt NU.nl op basis van berichtgeving in Trouw. 

Doordat beperkte jongeren worden afgewezen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, zien zij zich genoodzaakt om gebruik te maken van de bijstand. Het is mogelijk om tegen de beslissing van UWV in beroep te gaan, maar jongeren doen dit bijna nooit omdat hier veel kosten bij komen kijken.

Uit de onderzochte dossiers blijkt dat 9 procent van de Wajongaanvragers de uitkering toegezegd krijgen, terwijl ze hier eigenlijk geen recht op hebben. Verontrustende berichten, zeggen onderzoekers van het UWV over de uitkomsten. Zij willen dat het UWV snel actie onderneemt en het aantal fouten bij de beoordeling van een Wajonguitkering flink terugdringt.

Door: Redactie Nationale Zorggids