Normal_mantelzorg__thuiszorg

Uit onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen blijkt dat er grote regionale verschillen zijn in het gebruik van het persoonsgebonden budget (pgb). Zo maken ouderen en zieken in Noord-Holland relatief weinig gebruik van het pgb, terwijl in er in Groningen juist veel gebruik van wordt gemaakt. Dit meldt RTL Nieuws. 

In de Groningse gemeente Oldambt gebruikt bijvoorbeeld 2,7 procent van de inwoners een persoonsgebonden budget, terwijl gemeente Blaricum slechts 0,25 gebruikers telt. Ook in Zeeland en Zuid-Holland maken relatief weinig mensen gebruik van een pgb.

Volgens Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, zijn de grote verschillen aan de gemeenten zelf te wijten. Waar in de ene gemeente weinig rompslomp komt kijken bij de aanvraag van een pgb, is het in een ander gemeente één en al bureaucratie. “Vanwege de verhalen over het misbruik van het pgb doen sommige gemeenten er alles aan om het gebruik van het pgb zo lastig mogelijk te maken. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd zodat ze niet meer weten waar ze terecht kunnen”, aldus Per Saldo. 

Lees hier het gehele onderzoeksrapport van Zuster Jansen. 

Door: Redacie Nationale Zorggids