Normal_rolstoel_beperking_handicap_2

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken wil, aangespoord door een motie van de coalitiepartijen, af van de heffing voor werkgevers die onvoldoende banen creëren voor arbeidsbeperkten. Deze week besprak de Tweede Kamer haar wetsvoorstel. Dit meldt de Tweede Kamer. 

In 2026 moeten werkgevers 125.000 nieuwe banen hebben gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. De marktsector moet voor 100.000 nieuwe banen zorgen en werkgevers in de overheidssector moeten voor 25.000 banen. De wet schrijft voor dat overheidswerkgevers die twee jaar op een rij niet de doelstellingen behalen, te maken krijgen met een quotumheffing van 5.000 euro per niet-gerealiseerde arbeidsplaats.

Van Ark wil de wet zo aanpassen dat er tot uiterlijk 2022 geen quotumheffing wordt opgelegd en dat het onderscheid tussen overheid en markt in de doelstelling vervalt. Daar is Nijkerken van de VVD blij mee. Want dan wordt de doelstelling gehandhaafd en worden praktische belemmeringen voor werkgevers weggenomen.

Aan de andere kant staan de PVV die het wetsvoorstel een boekhoudkundig trucje noemt om onder de wettelijke verplichtingen uit te komen, en de SP die zich afvraagt waar de stok achter de deur blijft als de quotum wordt weggehaald.

Opslag en bonus

In het najaar van 2019 komt Van Ark met een wetsvoorstel voor een nieuw, eenvoudiger stelsel met een opslag voor alle werkgevers en een bonus voor die werkgevers die nieuwe banen creëren. Als een werkgever meer mensen aan werk helpt, krijgt hij een hogere bonus. De staatssecretaris verzekert de Kamer ervan dat er een stok achter de deur blijft voor werkgevers die achterblijven.

Onderscheid bedrijfsleven en overheid

Het systeem waarin aparte doelstellingen zijn gemaakt voor markt en overheid, pakt nadelig uit voor overheidswerkgevers, zegt Van Ark. Het probleem is namelijk dat zij veel diensten, zoals schoonmaakwerk en catering, inkopen bij werkgevers in de marktsector. Als die werkgevers daarvoor arbeidsbeperkten in dienst nemen, telt dat mee voor hun doelstelling. PvdA’er Gijs van Dijk wil echter de aparte doelstelling blijven handhaven, omdat overheidswerkgevers niet achterover mogen gaan leunen. Raemakers van D66 ziet dat anders en denkt juist dat er een betere samenwerking tot stand komt als het onderscheid verdwijnt.

De kamer stemt op 22 januari over het wetsvoorstel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids