Normal_vaccin_inenten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Veel van het nieuws deze week draaide om het vaccinatiedebat. Moeten ongevaccineerde kinderen geweigerd worden bij de kinderopvang? Is korten op de kinderbijslag een oplossing? En hoe zit dat met tieners in Zeeland en Amsterdam die de oproep voor het meningokokkenvaccin negeren. Opvallend was ook het nieuws dat een Mexicaanse wetenschapster zegt HPV te kunnen genezen. Hoewel het nieuws niet overal is opgepikt, lijkt het toch een legitiem onderzoek te zijn geweest, stellen de media die wel met het nieuws aan de haal gingen. 

Maandag: HPV te genezen? Mexicaanse wetenschapster zegt van wel

Een Mexicaanse wetenschapster die al twintig jaar onderzoek doet naar fotodynamische therapie, zou 29 hebben genezen van het humaan papillomavirus (HPV). Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Er is in Nederland veel te doen om HPV, dus als de bevindingen op grotere schal even succesvol zijn kan het onderzoek ook hier veel betekenen.

Ondertussen is KWF Kankerbestrijding deze week van start gegaan met een campagne voor inenting tegen HPV. Minder dan de helft van alle meisjes die nu 14 jaar zijn, is ingeënt en dat is volgens het KWF veel te laag. Jaarlijks krijgen meer dan 750 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker en sterven tweehonderd vrouwen aan de gevolgen hiervan. De HPV-prik verkleint de kans op baarmoederhalskanker met 75 procent.

Dinsdag: Lucille Werner op zoek naar minister van Gehandicaptenzaken

Een minister van Gehandicaptenzaken. Die mist er nog in het kabinet, vindt Lucille Werner. Zij gaat in onder meer een nieuw televisieprogramma op zoek naar die persoon die als minister van Gehandicaptenzaken mensen met een beperking wil vertegenwoordigen. Iedereen kan solliciteren op de functie van minister. Vijf kandidaten zullen het tegen elkaar opnemen tijdens de liveshow op 24 mei aanstaande.

Woensdag: intensieve mantelzorger substantieel minder tevreden over leven

Ongeveer vierhonderdduizend werkenden geven intensief hulp aan hun zieke naaste. Zij blijken substantieel minder tevreden over hun leven en ervaren meer tijdsdruk dan andere mantelzorgers. Ongeveer de helft van de werkende mantelzorgers heeft een leidinggevende verteld over de zorgtaak. Intensieve mantelzorgers die hun leidinggevende op de hoogte hebben gesteld, of flexibel werk hebben ondervinden daardoor minder tijdsdruk.

Donderdag: het vaccinatiedebat

Op donderdag 14 februari debatteerde de Tweede Kamer over de vaccinatiegraad in Nederland. Die is namelijk dalende. Voorafgaand aan het debat lieten meerdere partijen zich horen. Zo pleitte GroenLinks voor een vaccinatiepaspoort en zei ChristenUnie bij voorbaat al vaccinatieweigeraars serieus te willen nemen en niet te willen dwingen tot vaccineren.

VVD stelde donderdag voor om een financiële straf op te leggen wanneer ouders hun kinderen niet laten inenten. Het gaat om het korten van de kinderbijslag, waar iedere ouder in Nederland aanspraak op kan maken. Hoewel de uitkomst van het debat meer ging over het extra voorlichten van ouders, wil de VVD alvast onderzoeken of zo’n financiele straf nut heeft.

Vrijdag: oproep voor vaccinatie meningokokken genegeerd door 18.000 jongeren

Afgelopen najaar hebben 132.00 13- en 14-jarigen de oproep ontvangen om zich te laten inenten  tegen de meningokokkenziekte. Zeker 18.000 jongeren hebben deze oproep aan zich voorbij laten gaan. Met name in Zeeland en Amsterdam lijken tieners (of hun ouders) niet de noodzaak te voelen om zich te beschermen tegen de mogelijk levensgevaarlijke infectieziekte. 

Door: Nationale Zorggids