Normal_blindenstok_blind_slechtziend

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vindt in het Beatrixgebouw van Jaarbeurs Utrecht de ZieZo-beurs plaats, de nationale oogbeurs voor blinden en slechtzienden. Dit jaar zijn er ruim 55 organisaties aanwezig. Diverse veelbelovende, innovatieve start-ups introduceren hun product, waaronder het bedrijf Sunu. Zij ontwikkelden een unieke smartwatch die blinden en slechtzienden via trillingen waarschuwt voor obstakels. Ook vindt op zaterdag 16 maart de eerste editie plaats van het ZieZo-oogsymposium, met interessante lezingen van oogartsen en wetenschappers. 

Participatie en zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking centraal

De beurs wordt georganiseerd voor mensen met een visuele beperking en een ieder die hiermee (beroepsmatig) te maken heeft. Het evenement biedt een volledig overzicht van alle mogelijkheden op het gebied van wonen, werken, lezen, leren en ontspannen. Kortom: het leven met een visuele beperking. Participatie en zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking staan op de ZieZo-beurs centraal.

Innovatie op de beurs; diverse innovatieve start-ups aanwezig

Op de beurs worden de nieuwste technologieën en snufjes gepresenteerd voor slechtziend en blind Nederland. Zo introduceert het internationale bedrijf Sunu tijdens deze beurseditie bijvoorbeeld de Sunu Band. Deze speciale smartwatch gebruikt sonartechnologie om obstakels in de omgeving te detecteren en waarschuwt gebruikers via zachte trillingen wanneer deze naderen.

Ook worden er innovatieve apps gepresenteerd. Zoals Envision AI, een mobiele applicatie die de omgeving voor gebruikers beschrijft. Maar ook wordt de app Spraaklabel gelanceerd, waarmee blinden en slechtzienden labels aan objecten zoals boodschappen of medicijnen kunnen toevoegen.

Nieuw: ZieZo-oogsymposium op zaterdag 16 maart

Dit jaar nieuw op de beurs is het ZieZo-oogsymposium dat op zaterdag 16 maart wordt georganiseerd als onderdeel van het beursprogramma. Tijdens dit symposium, nemen oogartsen en wetenschappers u via korte lezingen mee in interessante ontwikkelingen rondom het leven met minder zicht.

Onderteken het Nationale Vuurwerkmanifest tijdens de ZieZo-beurs Tijdens het ZieZo-oogsymposium zal er ook aandacht worden geschonken aan het Nationale Vuurwerkmanifest. Om meer oogletsel te voorkomen, pleit het Vuurwerkmanifest er onder meer voor dat vuurwerk uitsluitend in handen moet zijn van professionals.

Door: Nationale Zorggids