Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

Burgemeester Rob Bats van de gemeente Steenwijkerland in Overijssel gaat mensen in een rolstoel tijdens de Provinciale Statenverkiezing met een bakfiets naar het stemlokaal brengen. De man komt met deze creatieve oplossing nadat duidelijk werd dat het enige stemlokaal in het dorp Eesveen niet toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. De deur in de school is daarvoor te smal. Met een bakfiets gaat de man inwoners van Eesveen naar een stemlokaal even verderop brengen. Dit meldt Telegraaf.

Vanaf dit jaar zijn gemeenten verplicht om alle stembureaus toegankelijk te maken voor  mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Voor sommige kleine dorpen zoals Eesveen zorgt dat voor problemen. Het vervangen van de schooldeur zou aardig wat kosten en dat zorgde ervoor dat de burgemeester met een bijzonder aanbod kwam voor de inwoners van het dorp.

Wie in Eesveen woont en vervoer nodig heeft naar het stemlokaal even verderop, wordt hoogstpersoonlijk door de burgemeester per bakfiets vervoerd. “Het begon als grap, maar inmiddels staat er een elektrische bakfiets klaar voor het vervoer”, laat een woordvoerder van de burgemeester weten.

Het is wel noodzakelijk dat inwoners die gebruik willen maken van deze oplossing, zich melden bij de gemeente.

Door: Nationale Zorggids