Beeld: Ronald Speijer

Voorbijgangers op de Lange Vijverberg in Den Haag werden dinsdag verrast met een bijzondere high tea: zij kregen thee en hapjes aangeboden in een rolstoel. Het bleek te gaan om een ludieke actie van Stichting Voorall die de start markeert van de inschrijvingsperiode voor de Onbeperkt070-prijs. Door voorbijgangers uit te nodigen aan te schuiven bij deze ‘rollende high tea’, werd het thema van dit jaar uitgedragen: ‘Onbeperkt Gastvrij’. Op 14 juni 2019 wordt de Onbeperkt070-prijs uitgereikt aan het beste initiatief of idee dat Den Haag toegankelijker maakt voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en/of een chronische ziekte. Dit meldt Voorall.

In het kader van het thema ‘Onbeperkt Gastvrij’, nodigde rolstoelgebruiker Ferry Rouw voorbijgangers op het Korte Voorhout uit aan te schuiven bij zijn rolstoel-hightea. “Niet alleen wilden we opvallen door een hightea te organiseren op het iconische Haagse Korte Voorhout, ook wilden we de dialoog aangaan met voorbijgangers. Door hen uit te nodigen, maar wel plaats te laten nemen in een rolstoel, maken we hen bewust van het belang van een gastvrije en toegankelijke stad”, aldus projectleider Kim Hameete.

Wim Carabain, directeur van Stichting Voorall, licht toe: “Wij willen dat zowel Hagenaars met een beperking als de mensen met een beperking die Den Haag bezoeken gastvrij worden ontvangen. Dit betekent dat zij zich zonder obstakels kunnen verplaatsen. Den Haag heeft voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de stad al veel gedaan, maar er valt ook nog veel te verbeteren. Om de gemeente daarbij te helpen gaan we dit jaar wederom op zoek naar voorbeelden en ideeën om de toegankelijkheid verder te verbeteren.”

Initiatief indienen

Stichting Voorall roept alle Hagenaren op om mooie initiatieven en ideeën op het gebied van een toegankelijker en gastvrijer Den Haag aan te dragen. Deze kunnen tot en met maandag 20 mei worden ingediend. Een vakjury beoordeelt de genomineerden en kiest vervolgens de beste inzendingen uit. Het winnende idee of initiatief ontvangt 7.500 euro, de tweede plaats krijgt de aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.500 euro. Meer informatie over de procedure en inschrijving is te vinden op www.onbeperkt070.nl.

Door: Nationale Zorggids
Beeld: Ronald Speijer