Normal_rolstoel_scootmobiel_gehandicapt_beperking

Om de geschiedenis van mensen met een beperking in Nederland uit te lichten, is een speciale website ontwikkeld en gelanceerd met persoonlijke verhalen. De website, DisPLACE, is een initiatief van Netwerk Bronnen Inclusief Burgerschap (BIB) en moet er voor zorgen dat de geschiedenis niet vergeten wordt en om met een nieuwe blik naar de maatschappij te kijken. Dit meldt Skipr.

DisPLACE, het Engelse woord voor verdringen of verplaatsing, moet duidelijk maken dat mensen met een beperking een plek hebben in de maatschappij. Vroeger werden deze mensen naar de rand van de samenleving verdrongen. “Dat werd niet door iedereen geaccepteerd: mensen met een beperking eisten hun plaats in de maatschappij op”, aldus initiatiefnemers historici Corrie Tijsseling en Paul van Trigt.

Niets over ons zonder ons

De website is mogelijk gemaakt door subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ook hebben mensen met een beperking meegewerkt aan de ontwikkeling van de website. Dit is een principieel punt, want ‘niets over ons zonder ons’ houdt in dat er niets over een bepaalde groep wordt gezegd of gedaan zonder dat de betreffende groep is geraadpleegd en betrokken werd.

Door: Nationale Zorggids