Normal_parkeerplaats_gehandicapten_gehandicaptenparkeerplek

In Nederland wordt steeds vaker gefraudeerd met gehandicaptenparkeerkaarten. Om dit tegen te gaan koppelt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vanaf aankomende zomer in tien gemeenten kentekens van auto’s aan de bijbehorende parkeerkaart. Dit meldt Nieuwsuur.

Er is al een database die auto’s met parkeervergunningen of apps vastlegt. Door de kentekens te gaan koppelen aan de bijbehorende parkeerkaart, moet oneigenlijk gebruik ervan worden tegengegaan. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitgifte, handhaving en controle van de invalidenparkeerkaarten. Iedere gemeente heeft een andere wijze van registratie, zo ook bij diefstal en fraude. Met de landelijke pilot, moet een duidelijker beeld geschetst wordt van de huidige situatie en kan diefstal en oneigenlijk gebruik worden afgestraft. 

Volgens belangenorganisatie Ieder(in) wordt al sinds 2001, toen de invalidenparkeerkaart werd geïntroduceerd, gefraudeerd met parkeerkaarten. Kaarten worden veelal uit auto’s gestolen, omdat de kant met de pasfoto erop naar het dashboard is gericht. Handhavers kunnen zo dus niet zien of de parkeerkaart hoort bij degene van wie de auto is. Kaarten kosten op de zwarte markt ongeveer 1.500 euro. 

Door: Nationale Zorggids