Normal_rolstoel_handicap_beperking

De cijfers uit de vierde kwartaalrapportage van het UWV laten zien dat de doelstelling van de banenafspraak voor 2018 ruimschoots wordt gehaald. Dit klinkt als goed nieuws, maar de cijfers laten ook zien dat de banenafspraak slechts een klein deel van de mensen met een beperking helpt. Er zijn meer mensen met een beperking dan de groep die binnen de banenafspraak valt. Zelfs als de banenafspraak in 2026 wordt behaald, dreigt een grote groep mensen met een beperking langs de kant te blijven staan. Dit meldt Ieder(in). 

De vierde kwartaalrapportage laat zien dat er steeds meer mensen bijkomen in de doelgroep voor de banenafspraak. In het vierde kwartaal van 2018 vallen er 218.259 personen binnen de doelgroep van de banenafspraak. In 2026 moeten er 125.000 extra banen voor mensen met een beperking zijn. Er zijn dus nu al veel meer mensen die in aanmerking komen voor de banenafspraak, dan dat er straks extra banen zijn bijgekomen. 

Banenafspraak richt zich op een te kleine doelgroep

Ook de criteria om in aanmerking te komen voor de banenafspraak zorgen voor onduidelijkheid. Niet alle mensen met een beperking worden opgenomen in het doelgroepenregister voor de banenafspraak. Door de scherpe afbakening van de doelgroep, die gekoppeld is aan de loonwaarde van mensen komt een deel niet in aanmerking voor de banenafspraak. "Nu zien we te vaak dat mensen met een beperking veel tijd en energie kwijt zijn om überhaupt in het doelgroepenregister te komen. Als ze er niet in komen, vormt dat een extra beperking voor hun deelname aan de arbeidsmarkt. De energie die daaraan wordt verspild, kan beter worden besteed aan het daadwerkelijk vinden, krijgen en behouden van werk", aldus Ieder(in)

Brede aanpak banenafspraak nodig

Ieder(in) pleit daarom al vanaf de ontwikkeling van de banenafspraak voor een betere en bredere aanpak, waarbij iedereen met een beperking binnen de doelgroep van de banenafspraak valt. Iedereen met een beperking kan namelijk tegen vooroordelen of beperkingen van de arbeidsmarkt aanlopen. Hierbij is het ook van belang dat mensen daar de juiste ondersteuning bij krijgen. Op deze manier komen er daadwerkelijk meer mensen met een beperking op de arbeidsmarkt, en hebben alle mensen met een beperking meer kans op een baan in plaatst van alleen de groep die binnen de banenafspraak valt.  

Door: Nationale Zorggids