Normal_echo_zwanger_zwangerschap

Onlangs maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend dat de prenatale screening NIPT nog tot 2023 beschikbaar blijft voor alle zwangere vrouwen. Voordat de test hier werd ingevoerd, vreesde men voor een Downloze samenleving, maar tot op heden is er niet veel meer animo voor de NIPT dan voor de combinatietest. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Tot nu toe koos 42 procent van de vrouwen voor de Niet-Invasieve Prenatale Test die zoekt naar aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind. Filosoof en schrijver van het boek ‘Gentest of geen test:  hoe NIPT de zwangerschap verandert’ Marcel Zuijderland zegt dat vrouwen in Nederland de keuze hebben op de test te doen. In Denemarken is de test een vast onderdeel van de zorg aan zwangere vrouwen waardoor daar ook meer sprake is van een Downloze samenleving.

“In veel landen wordt screening ingepland met dezelfde vanzelfsprekendheid als een echo. In Nederland hebben we een uniek systeem. Vrouwen die de test overwegen krijgen eerst een counselinggesprek van een half uur. En vinden we een chromosoomafwijking, dan volgt direct een gesprek met een specialist in het ziekenhuis”, legt klinisch geneticus Robert-Jan Galjaard uit. 

Door: Nationale Zorggids