Normal_rss_entry-185433

Geen enkele ingang van een nieuwbouwhuis mag straks nog een drempel van meer dan 2 centimeter hoog krijgen, vindt minister Kajsa Ollongren van Wonen. Ze wil ook andere bouwregels aanscherpen om gebouwen toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Zo worden de voorschriften voor trappen in openbare gebouwen strenger. Dat moet ze onder andere voor slechtzienden voorspelbaarder en daarmee toegankelijker maken. Het verbod op hoge drempels voor de hoofdingang van publiek toegankelijke gebouwen gaat ook voor bijvoorbeeld nieuwe winkels en restaurants gelden. Verder gaat de minister onderzoeken of ze ook de eisen aan balkons voor nieuwbouwwoningen kan aanscherpen.

Nederland heeft een VN-verdrag ondertekend dat voorschrijft dat mensen met een beperking helemaal moeten kunnen meedraaien in de samenleving. Onneembaar hoge drempels zijn een van de grootste ergernissen van mensen met een beperking, wijst onderzoek volgens Ollongren uit. Nu is één ingang met een lage drempel voor een nieuwbouwhuis nog genoeg.

Door: ANP