Normal_kind_rolstoel534

Beweging is zeer belangrijk voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (emb). Het zou leiden tot minder gedrags- en slaapproblemen en is goed voor het motorisch functioneren. Dat blijkt uit onderzoek van Leontien Bossink die promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Echter is het de vraag of mensen met een mvb voldoende bewegen in de zorginstelling waar zij verblijven. Dit meldt ’s Heerenloo, zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking.

In het onderzoek keek Bussink naar de mate van beweging onder mensen met een ernstig meervoudige beperking. Zij blijken te weinig beweging te krijgen in de instelling waar zij verblijven. Ook kan het zo zijn dat er wel bewogen wordt, maar dat dit niet voldoende effectief is. Zorgprofessionals spelen een belangrijke en centrale rol in het leven van de bewoners. Of zij er in slagen om de bewoners voldoende te laten bewegen, hangt onder andere af van kennis, leeftijd, beschikbare faciliteiten en motivatie.

Omdat de implementatie van beweging voor mensen met een emb nog te wensen over laat, gaat Bussink als gedragswetenschapper aan het werk bij ’s Heerenloo. Hiermee kan zij de resultaten van haar onderzoek in de praktijk brengen.

Door: Nationale Zorggids