Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

Mensen die een agressieve vorm van Multiple Sclerose (MS) hebben, zoeken veelal in Rusland hun heil in stamceltherapie. In Nederland is het niet mogelijk om deze vorm van therapie te volgen, waarbij stamcellen worden afgenomen, een chemokuur wordt gestart en daarna weer de eigen gezonde stamcellen worden teruggeplaatst. Zorgverzekeraars vergoeden het niet en neurologen zijn niet overtuigd van de effectiviteit. Ramon uit Zoetermeer is een van de patiënten die binnenkort toch naar Rusland vertrekt na het inzamelen van 80.000 euro. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De auto-immuunziekte MS kent meerdere gradaties, waarbij er een groep patiënten is die zo ziek is dat ze behandeling in het buitenland overwegen. Ramon is daar één van. In Nederland is het niet mogelijk om de dure therapie te ondergaan. Hoewel belangenorganisaties met de Tweede Kamer hebben gesproken om op zijn minst onderzoek te doen naar de effectiviteit, is daar in alle jaren nog geen stap in vooruit gezet. En dan is het buitenland een aanlokkelijke keuze voor de MS-patiënten.

Geen reactie afweersysteem

Neurologen zijn niet happig op die keuze, ook omdat dit in het buitenland plaats vindt. Stamceltherapie wordt succesvol ingezet voor allerlei ziekten, maar voor MS is dit nog niet gebruikelijk. Bij stamceltherapie ondergaat de patiënt een heftige behandeling. De eigen stamcellen worden afgenomen, gefilterd en enkel de schone cellen worden teruggeplaatst. In de tussentijd ondergaat de patiënt chemotherapie die het hele afweersysteem platlegt. Wanneer de gezonde stamcellen weer in het lichaam worden geplaatst, is de ontstekingsreactie van het afweersysteem op de eigen cellen verdwenen.

Kans op hartstilstand

Het terugplaatsen is echter een gevaarlijke ingreep, waarbij er kans is op een hartstilstand. Ook na die tijd is er sprake van een lange herstelperiode, waarbij de patiënt alle ziekteverwekkers in de omgeving moet vermijden. Vaccinaties die in het verleden zijn gegeven, zijn niet meer werkzaam. Ook Ramon is zich bewust van de intensiteit van de behandeling. Het kan wel een jaar duren voordat hij weer de oude is. Toch weerhoudt dat de vele geïnteresseerden in de behandeling niet.

De behandeling kan zenuwschade door MS niet terugdraaien. Klachten die daardoor ontstaan, blijven ook na de behandeling bestaan. Ramon heeft met dank aan zijn werkgever bijna het hele bedrag bij elkaar verzameld en start in augustus zijn stamceltherapie.

Door: Nationale Zorggids