Normal_rolstoel_mantelzorg_wandelen_handicap_beperking

Op woensdag 9 oktober organiseren de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Ieder(in), de Koepel Adviesraden Sociaal Domein en Movisie het landelijk congres onafhankelijke cliëntondersteuning. Motto: ‘Op weg naar 2022: leren, delen & inspireren’. Dit meldt Ieder(in). 

Gemeenten hebben de plicht om inwoners hulp te bieden bij het wegwijs maken in en de toegang tot zorg en ondersteuning. Onafhankelijke cliëntondersteuners moeten daarin voorzien, terwijl in de praktijk dat nog niet overal even goed geregeld is. Inmiddels zijn 28 koplopergemeenten druk bezig met het doorontwikkelen van cliëntondersteuning. Daarnaast staat het thema hoog op de landelijke én lokale agenda. Tijdens dit congres wordt vooruitgekeken naar 2022 met volop ruimte voor innovatie, goede praktijken en inspirerende gedachten.

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken bij het beleid of uitvoering van cliëntondersteuning: bestuurders, ambtenaren of medewerkers van zorgkantoren die betrokken zijn bij beleid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning, cliëntondersteuners, professionals die samenwerken met cliëntondersteuners en cliënt- en inwonersvertegenwoordigers zijn welkom om zich aan te melden. 

Programma

Het congres start met een korte plenaire inleiding. Daarna kiezen deelnemers zelf welke workshops, lezingen, praktijkvoorbeelden, speeddates met experts of bouwsessies zij willen bijwonen. Drie themalijnen staan in het programma centraal:

  • Bekendheid & communicatie: wat kun je doen om de bekendheid van cliëntondersteuning onder inwoners te vergroten?
  • Levensbreedheid & afbakening: waar begint cliëntondersteuning en waar houdt het op? En wat zijn succesvolle initiatieven voor specifieke groepen inwoners?
  • Samenwerking: hoe werk je samen (gemeente, aanbieders, inwoners, gehandicaptenorganisaties) aan goede cliëntondersteuning? En op welke manieren vullen formele en informele cliëntondersteuners goed aan?

Plaats en tijd

Woensdag 9 oktober, start om 0.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur). Om 16.30 uur eindigt het congres met een hapje en drankje. De locatie is Akoesticum te Ede (Nieuwe Kazernelaan 2, 6711 JC). Deelname is gratis.
Binnenkort wordt het programma bekend. Maar wie zich al wil inschrijven, dan kan dit doen via deze pagina bij Movisie.