Normal_scootmobiel__oudere__invalide

Gemeenten in Brabant hebben moeite met het abonnementstarief voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds cliënten iedere vier weken maximaal 17,50 kwijt zijn aan bijvoorbeeld thuiszorg, een traplift of scootmobiel, komen steeds meer mensen op de gemeenten af. Dit meldt BN de Stem.

Als minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het budget voor gemeenten niet snel aanpast, kunnen er grote financiële problemen ontstaan. En als de minister niet ingrijpt, dan moeten de regio of Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in actie komen, zegt wethouder Thomas Melisse in Halderberge. “Want het kan niet zo zijn dat de regels veranderen, maar wij daarvoor niet worden gecompenseerd.”

Waar de maximale bijdrage eerder alleen voor minima en lagere midden-inkomens gold, is dat nu voor iedereen van toepassing. Dat betekent dat mensen met een hoger inkomen hier nu ook slechts 17,50 euro voor hoeven te betalen en dus sneller bij de gemeenten aankloppen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp.

De Woensdrechtse wethouder Lars van Beek vindt het jammer dat alle gemeenten worden gedupeerd door het slechte handelen van enkele gemeenten. Het probleem is dat gemeenten niet worden gecompenseerd, terwijl zij wel te maken hebben met hogere kosten en meer uitgaven aan personeel. Bergen op Zoom verwacht hierdoor een tekort van 2 miljoen euro op het budget. Etten-Leur is op jaarbasis een paar ton extra kwijt.

Door: Nationale Zorggids