Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

Als het aan minister De Jonge van Volksgezondheid ligt, moeten gemeenten inwoners actief gaan informeren wanneer een lopende zorgindicatie afloopt. Dat gebeurt nu niet, waardoor een inwoner met een zorgvraag opeens zonder zorg kan komen te zitten. Naast het informeren van zorggebruikers moet er volgens de minister ook sterker worden ingezet op meerjarige indicaties. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

De indicatie voor zorg wordt in de regel voor een bepaalde periode afgegeven. In deze periode kan bijvoorbeeld thuiszorg geleverd worden of huishoudelijke hulp. Voor een bepaalde groep gebruikers is dit voldoende. Echter is er een veel grotere groep die langdurig zorg nodig heeft. Dat zij steeds kortlopende indicaties krijgen, levert hen veel onzekerheid op en betekent bovendien meer administratie.

Passend voor de situatie

Iedere keer wanneer de indicatie afloopt, kan de gemeente de te leveren zorg naar beneden schalen. Bovendien moet de inwoner nu zelf in de gaten houden wanneer de indicatie, en daarmee de zorg die zij ontvangen, afloopt. Volgens De Jonge moet dat anders. Hij kreeg Kamervragen van PvdA-Kamerlid Kerstens die vindt dat de gemeente de inwoner actief moet benaderen. Daarbij moet gekeken worden of de aangeboden zorg nog steeds passend is voor de situatie. In de gemeente Rucphen gebeurt dit al bij inwoners die zorg hebben aangevraagd na 1 januari 2019, maar nog niet bij inwoners die al langer zorg ontvangen.

Meerjarige indicatie

Volgens de minister moet bovendien meer worden ingezet op meerjarige indicaties. Deze zijn praktisch voor inwoners met een chronische ziekte of beperking, aangezien hun situatie op korte termijn niet zal veranderen. Iedere keer opnieuw een indicatie afgeven kost de inwoner energie en stress en levert bovendien een hoop administratie op. Nu moet er ingezet worden op meerjarige indicaties, tenzij er op het moment van uitgifte vanuit gegaan kan worden dat de zorg slechts tijdelijk is.

Door: Nationale Zorggids