Normal_phi_robot_philadelphia

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen door de inzet van sociale robots zelfstandiger leven. Sommigen worden zo meer zelfredzaam, ervaren meer eigen regie en krijgen daardoor meer plezier in hun dagelijkse leven. Dit blijkt uit de evaluatie waarin Philadelphia Zorg verslag doet van de afgelopen 3 jaar waarin ze de mogelijkheden van sociale robotica verkent. Hierin is uitgebreid beschreven welke impact de robot op cliënten had. Doordat cliënten de omgang met de sociale robot als prettig in de omgang ervaren, gaat Philadelphia verder met onderzoeken en experimenteren. Dit meldt Philadelphia. 

De evaluatie wordt dinsdag 8 oktober op de ICT&health TOP 2019 Werkconferentie Digitale zorg next level overhandigd aan het ministerie van Volksgezondheid, Nederlands Zorginstituut Nederland, CBusinez, Nederlandse Zorgautoriteit, gemeente Den Haag en ICT&health.

De evaluatie laat onder meer zien dat sociale robotica cliënten kan ondersteunen in het stimuleren van de ontwikkeling, in het bijzonder het stimuleren van de communicatieve en sociale vaardigheden. Het merendeel van de cliënten geeft aan dat de robot dingen voor hen kan doen die de begeleiding eerst deed. Er zijn goede indicaties dat sociale robotica de zelfredzaamheid van cliënten kan vergroten en een deel van hen zegt dat het hen helpt met het invullen van de dag en het aanhouden van een dagritme.

Doorontwikkeling interactie robot en cliënt

Momenteel breidt Philadelphia al haar programma verder uit met andere robots. Ook wordt de robotsoftware steeds verder doorontwikkeld. Zoals het verbeteren van de gezichtsherkenningssoftware, het vergroten van de interactiedatabase en het aanpassen van de spraaksnelheid van de robot.  Dit proces wordt ondersteund door een digitaal platform, Robot Ctrl, dat alle interacties tussen de robot en de cliënten aanstuurt.

Robot Phi

De Pepper robot, bij Philadelphia omgedoopt tot robot Phi, heeft de afgelopen 3 jaar kennisgemaakt met 1.900 cliënten en 1.300 medewerkers en verwanten. Ook heeft Phi het afgelopen jaar bij veertien cliënten steeds twee weken gelogeerd. Philadelphia heeft veel geleerd over de mogelijkheden en beperkingen van deze innovatieve technologie. Vanuit de gedachte delen = vermenigvuldigen zijn de belangrijkste ervaringen, leerpunten en vraagstukken van bijna drie jaar werken met sociale robot Phi gebundeld in een verkennend onderzoek en vandaag gepubliceerd. Deze publicatie is te vinden op https://www.philadelphia.nl/verkenning-sociale-robot

Door: Nationale Zorggids
Foto: Philadelphia