Normal_blindenstok_-_blind

Morgen is het de Internationale Dag van de Witte Stok. Ieder jaar op 15 oktober wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van zelfstandig leven voor mensen met een visuele beperking. De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid. In Nederland roepen onder meer de Oogvereniging, Visio en Bartiméus jaarlijks op: ‘Stop voor de Witte Stok!’. 

De landelijke campagne moet veilig oversteken voor blinde en slechtziende voetgangers bevorderen. Op verschillende plekken in Nederland kunnen passanten een poging wagen tot oversteken met een taststok en een blinddoek of simulatiebril. Burgemeesters en wethouders van verschillende gemeenten doen mee.

Genegeerd bij oversteken 

Ruim driekwart van de blinden en slechtzienden genegeerd bij het oversteken. Twee derde kwam hierdoor in een vervelende of gevaarlijke situatie terecht. Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit handen gereden of werd de stokgebruiker aangereden door andere verkeersdeelnemers. En dat terwijl het wettelijk verplicht is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Fietsers negeren het vaakst de witte stok, gevolgd door automobilisten en brommer- en scooterbestuurders. 

Door: Nationale Zorggids