Normal_portemonnee_geld2

Jonggehandicapten hebben sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 steeds vaker een betaalde baan, maar zijn er financieel niet op vooruit gegaan. Ondanks hun baan is hun financiële onzekerheid alleen maar erger geworden, blijkt uit onderzoek van SEO. Dit meldt de Volkskrant. 

De huidige Wajong-uitkering is alleen bedoeld voor jonggehandicapten die nu en in de toekomst niet kunnen werken. Jonggehandicapten die dat wel kunnen, vallen onder de nieuwe regeling onder de Participatiewet en krijgen een bijstandsuitkering als zij geen betaalde baan hebben. Hoewel er sinds de invoering van de Participatiewet en Wajong 2015 meer jongeren met een handicap aan het werk zijn, zijn ze er financieel niet beter op geworden.

Jonggehandicapten verdienen 18 procent minder

Gemiddeld verdienen werkende jonggehandicapten nu 18 procent minder dan de Wajongers die recht hebben op de regeling uit 2010 waarbij ook werkenden een uitkering kregen (en nog steeds krijgen). SEO verklaart het minder verdienen door de nieuwe groep jonggehandicapten deels door de zogenoemde urenbeperking, waardoor jongeren met een deeltijdbaan evenveel krijgen als mensen in de bijstand. 

Door: Nationale Zorggids