Normal_unnamed__3_

CP Nederland, de vereniging van mensen met cerebrale parese, heeft op 31 oktober de campagne #DitisCP gelanceerd. CP is de meest voorkomende lichamelijke beperking bij kinderen en is niet te genezen. Tegelijkertijd is het de minst bekende handicap, waardoor mensen snel hun oordeel klaar hebben. Doorzettingsvermogen is een van de talenten die veel mensen met cerebrale parese in huis hebben en staat daarom in deze campagne centraal. Dit meldt CP Nederland.

Vlogger Sanny Verhoeven van Sanny zoekt geluk interviewt de 33-jarige Evelyn Koelewijn over haar leven met CP. Zij vertelt over de vooroordelen en uitdagingen waar zij in haar leven mee te maken heeft. Soms moet Evelyn hulp vragen aan andere mensen en ze werd vroeger niet voor vol aangezien omdat ze anders loopt en praat en beperkt moet omgaan met haar beperkte energie.

Vanuit de vlog wordt de kijker uitgenodigd om deel te nemen aan de quiz: ‘Wat voor doorzetter ben jij?’ Hoe zou jij omgaan met verschillende situaties als je zelf CP zou hebben? In vier vragen ontdekken mensen wat voor type doorzetter zij zijn: creatief, sociaal of eigenwijs.

Waarom deze campagne?

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer vierhonderd baby’s met CP geboren, maar desondanks kent bijna niemand deze aandoening. Hierdoor lopen deze kinderen, jongeren en volwassenen tegen een hoop vooroordelen aan. Cerebrale parese, ofwel spasticiteit, is een vroege of aangeboren beschadiging in de hersenen die leidt tot één of meer lichamelijke handicaps. 

Door: Nationale Zorggids