Normal_rss_entry-206916

Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen zeggen meerdere dna-varianten te hebben ontdekt die een verhoogd risico geven op de ziekte MS (multiple sclerose). De ontdekkingen bieden extra houvast voor gerichter onderzoek naar de bestrijding van de ziekte.

De belangrijkste vondst betreft een variant in het zogenoemde MBP-gen, dat het belangrijkste eiwit aanmaakt voor het myeline-omhulsel om de zenuwen. Door een auto-immuunreactie van het lichaam, waarbij antistoffen worden gevormd, wordt die beschermlaag bij MS-patiënten beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder of zelfs geen signalen van en naar de hersenen door, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Beschermlaag handhaven 

Door alle nieuwe ontdekkingen samen lijken er nu meer mogelijkheden te zijn om uit te vinden hoe deze beschermlaag beter kan worden gehandhaafd. De wetenschappers willen zo spoedig mogelijk met huidcellen van MS-patiënten stam- en zenuwcellen kweken voor onderzoek naar een nieuwe remedie. Er zijn wel medicijnen die werken tegen de auto-immuunreactie, maar die werken niet bij iedereen. En als het wel werkt, neemt het effect vaak geleidelijk af.

Aan het onderzoek werkten mensen met MS en hun gezonde familieleden mee. De ontdekkingen werden gedaan door analyses van hun dna-profielen. Volgens Geert Poelmans, onderzoeker van de afdeling Humane Genetica van het Radboudumc is er twee jaar en 750.000 euro nodig voor het nieuwe onderzoek.

Door: ANP