Normal_rss_entry-213192

In het nieuwe seizoen van Down met Johnny helpt Johnny de Mol opnieuw mensen met een beperking om wensen voor anderen te vervullen. Hun puurheid levert hele ontroerende en grappige televisie op, vindt de SBS6-presentator.

Johnny helpt bij grote en kleine wensen. In de eerste aflevering die SBS6 woensdagavond (20.30 uur) uitzendt helpt hij Anne-Lotte bij het vervullen van een wens voor haar moeder Jacomine, die borstkanker heeft gehad en dolgraag de Alpe d’HuZes mee wil fietsen. Johnny de Mol vraagt viervoudig olympisch kampioen Leontien van Moorsel om te helpen deze droom te verwezenlijken en stapte ook zelf op de fiets om de top van de Alpe d’Huez te bereiken. "Het zijn dagen die je niet snel vergeet, dagen met een lach en een traan", blikt Johnny terug.

Vrijdag ontmoette hij alle deelnemers van het afgelopen seizoen. "Het was zo leuk om iedereen bij elkaar te hebben. We waren vorig jaar al vroeg begonnen met de opnames. Dit was een mooie afsluiter."

Regelen

Johnny de Mol verwacht van de mensen met een beperking dat ze zelf actief meehelpen de wensen voor anderen te verwezenlijken. "Dat geeft het programma meer inhoud, een hart. Ze moeten er flink wat aan doen. Ik regel soms een telefoonnummer, maar ze moeten zelf bellen, want voor niets gaat de zon op. Met een beetje steun kunnen ze best wat voor elkaar krijgen", zegt De Mol.

"Mensen met een rugzakje een klein beetje hulp geven, zodat je hun zelfvertrouwen ziet groeien. Dat is de basis van dit programma en dat is mooi om te zien. In dit seizoen zitten twee broers, waarvan de oudste heel graag straaljagerpiloot wilde worden, maar die droom moest opgeven. De jongste regelt voor zijn broer om tóch een keer in een straaljager te vliegen. ‘Dan is hij voor altijd trots op mij’, zei hij. Het is ons gelukt, al moesten we ervoor naar Duitsland."

Goudeerlijk

Mensen met het syndroom van Down zijn volgens Johnny goudeerlijk en laten zich niet sturen. Johnny: "Je hebt te maken met een pure doelgroep met het hart op de tong. Die gaan zich niet anders gedragen met een camera in de buurt. Een script kunnen we altijd weggooien. Die puurheid levert hele ontroerende en grappige momenten op. Ze hebben ook een geheimhoudingsplicht. Dat is lastig voor mensen die zo eerlijk zijn. Het gaat weleens fout, want geheimen bewaren vinden ze lastig. Al met al word ik er heel blij van. We kunnen wat van ze opsteken. Het is heel dankbaar om wat tijd en aandacht te schenken aan mensen die een beetje hulp goed kunnen gebruiken."

Johnny de Mol is inmiddels bezig met een nieuw programma. Ditmaal biedt hij de helpende hand aan mensen met alzheimer, in zijn ogen ook een doelgroep die hulp nodig heeft om bij de maatschappij betrokken te blijven. "Ik ben blij dat SBS6 naast amusement en grote studioshows ruimte biedt aan dit soort maatschappelijke programma's."

Door: ANP