Normal_aqua_sub

Aqua Sub is de eerste professionele duiktherapie van Europa. De organisatie wil met de lancering hiervan de nieuwe standaard creëren binnen de zorg. Met de inzet van ervaren en speciaal opgeleide instructeurs die allemaal een achtergrond hebben in de psychotherapie, krijgen lichamelijk gehandicapten, geestelijk gehandicapten en jongeren met gedragsproblematiek een bijzondere ervaring onder water. Momenteel zijn vier zorginstellingen en driehonderd cliënten aangesloten bij het project. Dit meldt Aqua Sub. 

“Het is geweldig om te zien welke impact het duiken heeft op onze cliënten. Door de gewichtloosheid in het water voelen onze cliënten zich vrij en dit werkt dan ook therapeutisch. Ook uit sociaal perspectief heeft onze therapie voordelen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om te socialiseren met vrienden, familie, persoonlijke begeleiders en in de samenleving’’, vertelt Tonny Bergmans, oprichter en duikinstructeur van Aqua Sub.

Professionele duiktherapie

Wat veel mensen niet weten, is dat duiken een heel toegankelijke sport is voor mensen met een geestelijke – en lichamelijke beperking. Aqua Sub is dan ook de eerste organisatie in Europa die zich volledig specialiseert in deze ‘bijzondere duikers’. Hoewel er verschillende therapieën zijn, afhankelijk van het type beperking, leren steeds meer mensen van de vele voordelen die duiken kan bieden.

Therapeutische werking van duiken op mensen met beperking

Gedurende 2019  is de organisatie een pilot gestart om de mogelijkheden en therapeutische werking van duiken op mensen met een beperking verder te onderzoeken. De pilot heeft het onder andere mogelijk gemaakt om een heel bijzondere dag te organiseren. Op 25 januari 2020 geeft Aqua Sub de Jostiband een podium om het grootste onderwaterconcert ooit te geven bij duikcentrum Todi in de Belgische plaats Beringen. Hiermee hopen ze een plek te bemachtigen in het Guinness World Record. 

Door: Nationale Zorggids
Foto: Aqua Sub