Koppel met beperking mogelijk uit elkaar door wijziging in zorgaanbod

De 30-jarige Lex moet voor 1 februari vertrekken uit de zorginstelling waar hij nu verblijft en moet daarbij zijn vriendin mogeliljk achterlaten. De zorg die de man met een beperking nodig heeft, wordt niet langer aangeboden bij zorginstelling Reinaerde in Woerden en dus wordt hij overgedragen aan een aanbieder die wel de juiste zorg kan bieden. Pijnlijk daaraan is dat hij naar een klein dorpje moet verhuizen op 150 kilometer bij zijn eveneens beperkte vriendin vandaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De moeder van Lex is zeer verdrietig en boos. Ze spreekt van een mensonterende situatie. Net voor de Kerstdagen hoorde Lex dat hij moet vertrekken. Op dat moment deelt hij al drie jaar zijn woon-en slaapkamer met zijn vriendin in Reinaerde. Het stel woont met veel geluk samen maar daar lijkt nu een abrupt einde aan te komen. Lex wordt geplaatst in Appelscha, terwijl het leven in Woerden hem zoveel goeds heeft opgeleverd. “Hier zit hij middenin de samenleving. Hij is hier zo gegroeid. In Appelscha is helemaal niks”, aldus moeder Yvonne.

Koppel zorgt met liefde voor elkaar

Volgens het Algemeen Dagblad is er de mogelijkheid om de vriendin van Lex te laten verblijven in een zorgboerderij in Appelscha of zij kan achterblijven in Woerden. De twee hebben allebei een beperking maar leven volop met zijn tweeën. Lex zorgt voor zijn vriendin, die spasmen heeft en in een rolstoel zit. “Hij geeft mij liefde, aandacht, haalt boodschappen voor me en doet de was”, aldus zijn vriendin. Lex is geboren met een open rug en complicaties leidden tot een hersenbeschadiging waarom ook hij in een rolstoel zit. Ook heeft hij ’s nachts beademing nodig.

‘Al jaren wanbeleid’

De zorginstelling zegt niet in te gaan op individuele zaken. “We houden zoveel mogelijk rekening met wensen van bewoners, als we hen een andere woonplek voorleggen. De zorg die nodig is, is helaas maar op enkele plekken beschikbaar”, laat Reinaerde weten. “Het is door het vertrek van medewerkers noodzakelijk dat we op korte termijn zo passend mogelijke plekken aanbieden.” Moeder Yvonne stelt dat de zorginstelling veel eerder actie had moeten ondernemen en spreekt van wanbeleid in de afgelopen jaren.

Door: Nationale Zorggids