'De Jonge moet ingrijpen om stel in gehandicapteninstelling bij elkaar te houden'

Als het aan SP-Kamerlid Maarten Hijink ligt, moet minister De Jonge van Volksgezondheid ingrijpen om te voorkomen dat een stel in een gehandicapteninstelling uit elkaar wordt gehaald. Omdat de instelling van Reinaerde in Woerden gesloten dreigt te worden, moeten een aantal bewoners alvast vertrekken. Zo ook Lex Mol, die daarbij zijn vriendin na drie jaar moet achterlaten in een andere zorginstelling. Dit meldt Skipr.

Hijink vindt het schokkend dat bewoners van de gehandicapteninstelling “als postpakketjes” door het land worden gestuurd. Hij doelt daarmee op het feit dat Mol een plek in Appelscha aangeboden heeft gekregen, terwijl dit ver bij zijn vriendin, zijn familie en zijn netwerk vandaan is. Moeder Yvonne Mol deed in het Algemeen Dagblad haar beklag over het opsplitsen van het stel, die beide een lichamelijke beperking hebben.

Kleinschalige woonvormen vallen vaker om

Reinaerde in Woerden moet op de betreffende locatie maatregelen nemen na het vertrek van twee medewerkers. Hierdoor kan niet meer voldoende zorg worden geleverd en moeten in ieder geval zeven bewoners voor het einde van de maand ergens anders ondergebracht worden. Hijink ziet dat dit vaker gebeurt bij kleinschalige woonvormen. “Bewoners wegsturen is niet de oplossing. Beter is samen te werken met andere aanbieders. Hij stelt dat de zorgaanbieders vooral bang zijn voor verlies in hun boekhouding. “Ze willen niet meer investeren.”

Door: Nationale Zorggids