Parkinson tremors blokkeren zonder hersenoperatie

Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben de revolutionaire Bio-elektronische Neurodegeneratieve Filter Technologie ontwikkeld. Met deze nieuwe technologie kunnen in de toekomst tremors bij Parkinsonpatiënten geblokkeerd worden zonder dat een hersenoperatie nodig is. Dit meldt Life Science Business, een partner van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

“Wereldwijd waren er in 2018 ruim 10 miljoen patiënten met de ziekte van Parkinson. In de afgelopen twee jaar heeft ons internationale team in Nederland, de VS en in India veel onderzoek gedaan en deze baanbrekende technologie ontwikkeld waarmee zonder een hersenoperatie de tremors bij Parkinsonpatiënten geblokkeerd worden. De Dutch Neurodegeneratieve Filter Technologie (DNF) is een Nederlandse uitvinding en is bedoeld om de kwaliteit van leven van de Parkinsonpatiënten te verbeteren”, aldus drs. Mehrdad Omidvar (uitvinder en CEO bij Life Science Business).

Tremors bij Parkinson

Het DNF-systeem is het eerste systeem dat de mogelijkheid biedt om de ongewenste impulsen, die van de hersenen naar de zenuwen en spieren worden gestuurd, te filteren terwijl de gewenste signalen worden doorgelaten. Bovendien is het DNF-systeem in staat om iedere gewenste en ongewenste impuls te registreren. Dankzij registratie van deze gegevens kunnen de wetenschappers nog betere behandelingstechnieken ontwikkelen.

Vermindering tremors met nieuwe technologie

“De huidige behandelingen met medicijnen en hersenstimulatie bereiken bij een groot deel van de patiënten vaak geen significante tremorvermindering op de lange termijn. Bovendien is een operatie aan de hersenen erg riskant en heel kostbaar. Naast de DNF-technologie hebben we ook een speciale chirurgische techniek ontwikkeld voor de toepassing van het DNF-systeem. Momenteel onderzoeken we de toepassing van de DNF-technologie bij andere neurodegeneratieve ziekten zoals het Restless Legs Syndroom, Essentiële Tremor en Neuropatische Pijn”, aldus Dr. Ajay K. Seth (chirurg en mede-uitvinder).

Poliklinische ingreep

De DNF-chirurgische techniek verschilt van de bestaande methoden. In plaats van de elektroden in de hersenen te implanteren, worden de nano-elektroden van het DNF-systeem via een poliklinische ingreep rechtstreeks in de zenuwen van het perifere zenuwstelsel geïmplanteerd. “Onze externe partners (universiteiten en bedrijven) werken momenteel aan de ontwikkeling van de meest geschikte nano-elektroden voor het DNF-systeem”, zegt Omidvar.

Minder risico’s op complicaties

De operatie- en zorgkosten worden met 70 procent verlaagd. Er wordt geen operatie aan de hersenen of ruggenmerg uitgevoerd. De operatie is minder ingrijpend en belastend voor de patiënt. De ingreep gebeurt poliklinisch met veel minder risico's. Er is geen kans op wazig zien, onduidelijke spraak of andere hersencomplicaties). De kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten wordt verbeterd door deze technologie.

Life Science Business hoopt eind dit jaar met de klinische studie te beginnen.

Door: Nationale Zorggids