Inwoners Rotterdam moeten lang wachten op hulpmiddel via Wmo

Inwoners van Rotterdam die via de gemeente een hulpmiddel aanvragen, moeten daar soms wel drie maanden op wachten. Leverancier Vraagwijzers kampt met problemen en is niet in staat om de hulpmiddelen binnen de wettelijke termijn van 42 dagen te leveren. De 73-jarige Ingrid Wissekerke wacht nu al drie maanden op een rolstoel die ze nodig had na een rugoperatie. Nog altijd heeft ze het hulpmiddel niet ontvangen. Dit meldt Telegraaf.

Inwoners kunnen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij de gemeente de vraag voor een hulpmiddel indienen. Het kan gaan om bijvoorbeeld een rolstoel of een scootmobiel. Mevrouw Wissekerke had op tijd haar rolstoel aangevraagd omdat er een rugoperatie op de planning stond. Na die tijd zou ze graag gebruik willen maken van een rolstoel om zich te bewegen. Maar drie maanden later is deze rolstoel nog steeds niet geleverd.

Ook problemen met voorganger

De gemeente Rotterdam kampt al langer met lange wachttijden en problemen met het leveren van hulpmiddelen. Niet alleen met de huidige leverancier maar ook met diens voorganger waren er klachten over de wachttijden. De gemeente nam afscheid van deze voorganger en hoopte met Vraagwijzers beter zaken te kunnen doen. Met name de afgelopen maanden is de gemiddelde wachttijd behoorlijk opgelopen.

Verzoek om debat over wachttijden

Michel van Elck, raadslid van Leefbaar Rotterdam, diende al een debatverzoek in om over de wachttijden van de Wmo te spreken. Ook 50Plus en de SP vinden dat het ernstig is als hulpbehoevende inwoners zo lang op hun hulpmiddel moeten wachten. De gemeente zegt ook niet blij te zijn met de situatie. “Daarom werken we met man en macht om de wachttijden bij de Vraagwijzers op te lossen”, aldus een woordvoerder van Rotterdam.

Door: Nationale Zorggids