Zorg mensen met beperking valt weg

De coronacrisis heeft een flinke impact op de zorg voor mensen met een beperking en een chronische ziekte die zelf hulp inhuren met een persoonsgebonden budget (pgb). De zorg die zij normaal gesproken krijgen, valt tijdens de coronacrisis vaak gedeeltelijk of helemaal weg. Dit meldt dagblad Trouw. 

In Nederland krijgen 130 duizend mensen een persoonsgebonden budget. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen met een ernstige beperking die thuiswonen en patiënten die voor hun chronische ziekte specialistische zorg inkopen. 

Zorg voor mensen met beperking of chronische ziekte valt weg

Belangenvereniging Per Saldo meldde dat het sinds half maart meer dan zevenhonderd telefoontjes en e-mails heeft gekregen van pgb-houders die in de problemen zijn geraakt. Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, denkt dat ongeveer driekwart van alle zorg en therapie is weggevallen. Daarnaast is ook in de gehandicaptensector een schreeuwend tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Aline Molenaar, directeur van Per Saldo: "Het risico is dat je dan niet doodgaat aan corona, maar aan een bacterie. Als dit zo doorgaat, verwacht ik nog een golf van narigheid die naar buiten komt."

Zorgverleners blijven weg uit angs cliënt te besmetten of krijgen klachten

Veel hulp van pgb-houders valt weg doordat hulpverleners wegblijven uit angs het virus over te brengen of zelf ziek te worden. Ook komt het voor dat ze klachten krijgen die lijken op het coronavirus en voor de zekerheid wegblijven bij cliënten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei vorige week zijn best te doen voor zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken, zodat ze op zo kort mogelijke termijn genoeg beschermingsmiddelen hebben. Per Saldo geeft aan dat het nog lang niet zover is. 

Door: Nationale Zorggids