Rijbewijzen en parkeerkaarten voor gehandicapten verlengd door corona

Het Europees Parlement heeft op 26 mei bepaald dat alle rijbewijzen die verlopen tussen 1 februari en 31 augustus 2020 geldig blijven tot zeven maanden na de verloopdatum. Dit is goed nieuws voor mensen die door de coronacrisis hun rijbewijs niet makkelijk kunnen verlengen. Dit meldt Ieder(in).

Eerder werden mensen met een rijbewijs dat korter dan vijf jaar geldig is, uitgesloten van de corona-coulanceregeling tot 1 juni. Ieder(in) heeft zich hardgemaakt om ook voor deze groep een oplossing te bieden. Met de Europese noodverordening is deze oplossing er nu ook voor hen.
 

Rijbewijs

Concreet betekent dit dat mensen die in deze periode met een verlopen rijbewijs rijden, daarvoor geen boete krijgen en dat ook de verzekering gewoon doorloopt. Nationale overheden kunnen – indien noodzakelijk door landelijke coronamaatregelen – deze periode nog een keer met 6 maanden verlengen. Gezien de lange wachttijden bij het CBR raadt Ieder(in) wel aan om bij een verlopen rijbewijs zo snel mogelijk verlenging van je rijbewijs aan te vragen.
 

Verlenging gehandicaptenparkeerkaart

Gemeenten kunnen tot 1 december ook coulant omgaan met de verlenging van de gehandicaptenparkeerkaart. Veel mensen die gebruik maken van deze kaart kunnen niet tijdig de benodigde medische keuring ondergaan door de crisis. Het ministerie adviseert gemeenten om een tijdelijke gehandicaptenparkeerkaart uit te geven voor 6 maanden.
 
 
Door: Nationale Zorggids