Maurice de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt donderdag in besloten kring begraven, laat woordvoerder Merel Ooms namens de familie weten.

De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond maakte naam op veel verschillende vlakken. Hij stopte op zijn 18e met zijn studie economie om de internetbedrijven Hatchoo! en veiling.com op te richten. De Hond en zijn twee zakenpartners verkochten de eerste veilingsite van Nederland na een paar jaar aan een Duitse partij. Daarna werd hij actief als dj bij de radiozenders 3FM en Caz! en presenteerde hij enkele televisieprogramma’s, zoals het Eindexamenjournaal. Op Radio 1 verzorgde de dj een aantal maal de live-uitzendingen over de Oscaruitreiking.

Spreekbuis voor Nederlanders met beperking

In december 2002 werd bij De Hond (toen 25) een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Bij een van de spoedoperaties waarbij de tumor moest worden verwijderd, raakten de zenuwen in zijn merg bekneld. Hierdoor belandde de presentator in een rolstoel. In eerste instantie kostte het hem veel moeite om zijn nieuwe leven te accepteren. Maar na een aantal jaar schikte De Hond zich toch in zijn lot en ontpopte zich tot een belangrijke spreekbuis van Nederlanders met een beperking.

Alleskunner Marc de Hond

In het boek Kracht, dat in 2008 verscheen, beschreef De Hond zijn moeizame revalidatieproces. Zijn openhartige verhaal bezorgde hem een plek in de Lulverhalen, een mannelijke variant van de Vaginamonologen. Deze kennismaking met het theater beviel hem zo goed dat hij in 2014 zijn eerste solovoorstelling presenteerde, Scherven brengen geluk. Ook maakte De Hond naam als rolstoelbasketballer. In 2011 speelde hij tijdens het EK in het Nederlands elftal.

Tijdens de voorbereidingen voor zijn derde theatershow, eind 2018, werd een nieuwe tumor in zijn blaas gevonden. De Hond onderging chemotherapie en zijn blaas moest worden verwijderd. In 2019 trad de theatermaker in het huwelijk met meerkampatlete Remona Fransen, die hij in 2011 op trainingscentrum Papendal had leren kennen. Zij hadden op dat moment samen al twee kinderen, Livia en James. De Hond was begin 2020 nog een van de finalisten van De Slimste Mens.

Omdat de alleskunner vreesde dat hij zijn kinderen niet zou zien opgroeien, maakte hij de afgelopen maanden een serie openbare interviews waarin hij vertelde over zijn leven. Onder anderen Claudia de Breij, Humberto Tan, Paul de Leeuw, Janine Abbring en Eva Jinek deden mee aan dit bijzondere project. Ook schreef hij in het laatste half jaar van zijn leven nog een tweede boek, Licht in de tunnel, dat binnenkort zal verschijnen.

Door: ANP