Normal_rolstoel_beperking_handicap

Sinds corona in ons land is uitgebroken, is er bij iedere persconferentie hierover een doventolk aanwezig, is thuiswerken veel meer de norm geworden en er zijn sinds de crisis kansen ontstaan voor mensen met een beperking, stelt Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken. Er is nu namelijk aandacht voor de groep die vaak wordt vergeten. Dit melden WNL en Algemeen Dagblad.

“Mensen met een beperking voelen zich meer dan gemiddeld eenzaam en de hoofdoorzaak is omdat ze geen werk kunnen vinden. Ze zitten altijd thuis. Dát beperkt ze. Ik kreeg afgelopen tijd echt berichten van mensen met een beperking die zeiden: het is ook weleens fijn dat heel de samenleving nu voelt hoe ik me iedere dag voel”, aldus Brink.

Thuiswerken genormaliseerd 

Doordat thuiswerken normaler is geworden, is het voor mensen met een beperking makkelijker geworden op de arbeidsmarkt. De werkvloer hoeft immers niet per se meer aangepast te worden. “Maar nu alles weer opengaat en werkgevers weer willen dat je naar kantoor komt, dan ontstaat er weer ongelijkheid. Het is mijn topprioriteit om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt.”

Aandacht vasthouden

Sanne Kruizinga, bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, ziet dat ook. Ze meent dat de aandacht voor mensen met een beperking die er nu is een goede zaak is. Een grote groep mensen, waaronder velen met een beperking, hebben gevoelens van eenzaamheid ervaren tijdens de crisis. “Ik vind het mooi om te horen dat er nu zo aan ze gedacht wordt. Laten we dat vasthouden.”

Door: Nationale Zorggids